Porckopás, arthrosis?
Ne vegye le a lábáról!

Ismerje meg a porckopás hatékony kezelését

Információk a porcerősítő glükozamin, a kondroitin szerepéről és
további porcerősítő ötletek a könnyedebb, örömteli mozgásért!

Porcerősítő tippek

Ízületeinket, vázrendszerünket az idő folyamán olyan elkerülhetetlen hatások érik, amelyek akarva akaratlanul, de károsodhoz vezetnek. Így nem meglepő hogy a Föld lakosságát érintő betegségcsoportok közül a mozgásszervi problémák, ezen belül is az ízületi elváltozások porckopás, arthrosis állnak az első helyen. Mint minden betegségnél így az ízületi betegségeknél is egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a súlyos károsodások kialakulása.

A porcerősítő víz

A porcerősítő vízSokan elfeledkeznek a víz porcerősítő hatásáról, pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitel szerepét a porcok egészségének megőrzésében. Egy egészséges porszövet optimális víztartalma körülbelül 50% körül mozog. A porc legfontosabb tulajdonságát, a rugalmasságát a benne lévő vízmennyiségnek köszönheti. A porcerősítő víz hiányában, a porc felszíne felpuhul és morzsalékonnyá válik, aminek hatására terhelés közben a porc kopni kezd (porckopás, arthrosis). A rugalmatlan porc terhelés és mozgás következtében deformálódik, ami erős hát, gerinc és nyaki fájdalmakhoz vezethet. Az idő múlásával a porcok folyadék tartalma csökken, így napi 3l folyadék kiváló porcerősítő eszközként funkcionál, és jelentősen csökkentheti a későbbi porckopás, arthrosis és a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

Porcerősítő vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok nélkülözhetetlenek a porcokban lévő sejtek normál működésének biztosításához. Bizonyos természetes porcerősítő vitaminok hiánya nagymértékben növelheti a porc deformitások, mint porckopás, arthrosis vagy porckorongsérv kialakulásának kockázatát:

Porcerősítő vitaminok és ásványi anyagokPorcerősítő C-vitamin: A C-vitamin porcerősítő hatása elsősorban a kollagén termelésben nyilvánul meg. Ezen felül a C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva megakadályozza a már sérült porc további károsodását és lebomlását valamint fontos szerepet játszik a porc anyagcseréjében
Porcerősítő kalcium: A kalcium létfontosságú eleme a csontok szerkezetének, így porcerősítő hatása vitatatlan. Hozzájárul a csontok optimális szilárdságához, egyfajta építőanyag a szervezet kötőszövet rendszere számára. Porcerősítő hatása mellett a kalcium részt vesz a sejtszabályozásban és sejten belül információátvitelben, így hozzájárul a normál izomműködés biztosításához.
Porcerősítő D-vitamin: A D-vitamin egyik legfontosabb porcerősítő feladata, hogy szerepet játszik a kalcium és foszfor felszívódásában, hasznosulásában. A porcerősítő D-vitamin hiánya csontlebontó folyamatot is aktiválhat, szélsőséges esetekben csontritkulást (osteoporosist), gyermekeknél pedig angolkór kialakulását eredményezheti.

Porcerősítő étrend

Az egészségtelen táplálkozás hatással van szervezetünk egészére, ez alól az ízületek és porcok sem kivételek. A helytelen táplálkozás következtében a porcok veszíthetnek rugalmasságukból, felszínük érdessé válhat, a kötőszöveteink pedig károsodhatnak.
A porckopás megelőzésére kiválóan alkalmas vegetáriánus étrend. Ha nem is mondunk le teljes egészében a húsról, igyekezzünk limitálni a fogyasztott mennyiséget. Az állati zsírok fogyasztása szintén kerülendő, ugyanis olyan savakat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a porcokat. A porcerősítő étrend részeként fogyasszunk magvakat, kölest, barna rizst, és csíraféléket. Természetesen a cukrok, szénhidrátok, finomított liszt fogyasztása ízületi problémák esetében is kerülendő. Törekedjünk a minél változatosabb porcerősítő étrend kialakítására, legalább 400 gramm gyümölcs és zöldség fogyasztását építsük be mindennapjainkban.

Feltételezések szerint a kilogrammonkénti túlsúly 13% -kal növelheti a porckopás kialakulásának kockázatát. Mindössze 5kg-os túlsúly esetén már több mint 50% annak az esélye, hogy térdízületi problémáink alakulnak ki. A plusz kilók elsősorban a térd és csípő ízületeit, valamint a gerinc porckorongjait terhelik. A fokozott nyomás következtében a porcok súrlódnak és ízületi kopást eredményeznek. Túlsúly esetén első lépés az életmódváltás, ezen kívül a porcerősítő étrend-kiegészítő készítmények alkalmazása eredményes lehet.

A mozgás porcerősítő szerepe

Az ízületi fájdalmakhoz rendszerint gyenge izomzat társul, ami fokozza a porcok sérülékenységét. A mozgás több szempontból is elengedhetetlen a porcok egészségének megőrzéséhez. Például testmozgás hatására felgyorsul a testben a vérkeringés, aminek következtében az ízületeken lerakodott salakanyag elszállítódik. Továbbá növekszik a porcok tápanyagellátásnak hatékonysága, amelynek következtében az ízületek regenerálódása felgyorsul. A mozgás felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, ami fokozza az ízületi fájdalmakért felelős méreganyagok távozását a szervezetből.

Természetesen ízületi problémák esetében nem minden mozgásforma ajánlott. Kerüljük a dinamikus sportokat, amelyek túl nagy terhet hárítani az ízületekre. A legkiválóbb porcerősítő mozgásformák közé tartozik az úszás, a kerékpározás, vagy a nordic walking. A már porckopásban szenvedő betegek számára nem egyszerű kialakítani a megfelelő porcerősítő mozgásformát. Ha már előrehaladott az ízület károsodásunk, minden esetben kérjük gyógytornász segítéségét, mert a nem szakszerűen végrehajtott gyakorlatok tovább roncsolhatják a porcok és ízületek állapotát.

Ha figyelembe vesszük, hogy az ízületi porckopás kezdeti, panaszmentes stádiuma évekig, esetleg évtizedekig is eltarthat, kézenfekvő, hogy legalább néhány évvel a panaszossá válás várható ideje előtt érdemes a porckopást a porcerősítő glükozamin és a porcerősítő kondroitin szedésével kezelni, amely már akkor is segít, amikor a kezdeti stádiumban az ízületi porc állománya még csak kicsit puhult fel, s megjelennek az első mikrosérülések.

Mintegy megelőző jelleggel javasolt tehát a porcerősítők szedése a porckopás szempontjából fokozott rizikójú 50 év felettiek részére, akár panaszmentes állapotban is.