Porckopás, arthrosis?
Ne vegye le a lábáról!

Ismerje meg a porckopás hatékony kezelését

Információk a porcerősítő glükozamin, a kondroitin szerepéről és
további porcerősítő ötletek a könnyedebb, örömteli mozgásért!

Porcerősítő kondroitin

A porckopás, arthrosis során a porcszövet sejt közötti állományában lecsökken a vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít víztartalmából és sérülékenyebb lesz. A porcerősítő kondroitin és az általa megkötött víz „kenést” biztosít ízületeknek, ezáltal a segít a porcok egészségének és rugalmasságának megőrzésében, így azok elláthatják lengéscsillapító szerepüket az ütődések, rázkódások előfordulása esetén.

Porcerősítő kondroitin hatása

Porcerősítő kondroitin hatásaA porcerősítő kondroitin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő proteoglikán, mely a porc vízmegkötő képességéért és a rugalmasságáért felelős. A porcerősítő kondroitin legjellemzőbb tulajdonsága, hogy még a glükozaminoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet.
Ezt igazolja, hogy a porckopás, arthrosis során a porcszövetek leépülésekor kimutathatóan csökken a porcban a porcerősítő kondroitin mennyisége és ezzel együtt a porc víztartalma. Az ízületekben a porcerősítő kondroitin növeli a hialuronsav-szintet is, amivel képes megemeli az ízületi folyadék viszkozitását.
A porcerősítő hatásának köszönhetően a kondroitin egészségesen tartja a porcokat azzal, hogy vizet és tápanyagokat juttat beléjük. Ezen felül a porcerősítő kondroitin lehetővé teszi, hogy egyéb molekulák is szabadon átjussanak a porcokon, ami létfontosságú, mivel a porcoknak nincsen saját vérellátásuk. A porcerősítő hatása révén, még ha károsodott is az ízület, segíthet a gyorsabb regenerálódásban azzal, hogy a megfelelő tápanyagokat eljuttatja a károsodott területre, ezzel segítve, hogy erősebbek és rugalmasabbak legyenek a kötőszövetek.
A porcerősítő kondroitin fokozza a porcsejtek proteoglikán szintézisét, és a porcerősítő hatásának köszönhetően segíti a porc rugalmasságának helyreállítását is. A kondroitin porcerősítő hatása révén a porcot bontó enzimek inaktiválásában is részt vesz, ezáltal gátolja a porcpusztulást, lassítja a porckopás, arthrosis folyamatát.
A fenti tulajdonságainak köszönhetően a porcerősítő kondroitin kifejezetten előnyös a versenysportolók és az aktív életmódot élők számára, akik időről-időre az ismétlődő mozgás és az ütődések által keletkezett sérülések következményeképpen kialakuló porc bántalmakkal, porckopással, arthrosisisal küzdenek. A kutatások azt mutatják, hogy a porcerősítő kondroitin még a csonttörések vagy egyéb csontkárosodások utáni gyógyulást is elősegíti.

Klinikailag igazolt porcerősítő hatás

Klinikailag igazolt porcerősítő hatásA porckopás, arthrosis során az ízületek közötti porcok széttöredeznek, így csontok egymáson súrlódnak, ami fájdalmassá, sőt néha lehetetlenné teszi a mozgást. Kutatások megerősítik, hogy a porcerősítő kondroitin megállítja a porcok idő előtti széttöredezését, és porcerősítő hatásának köszönhetően helyreállítja a sérült ízületek működését és mozgási képességét, lehetővé téve a szinte „fájdalommentes” mozgást.
Arthritis & Rheumatism tudományos közleménye szerint a porcerősítő kondroitin hosszú távon alkalmazva lassítja a betegség progresszióját, és enyhíti a tüneteket a térd arthrosis esetében. A porcerősítő kondroitint szedő betegeknél két év alatt kevésbé szűkült az ízületi rés, mint a placebót kapó csoportban. Egyes vizsgálati személyeknél még nagyobb is lett ez a rés a kondroitin porcerősítő hatásának köszönhetően.
Egy 12 hónapos klinikai kísérletben a porcerősítő kondroitint szedő arthrosisos betegek jelentős javulást mutattak fel a placebo csoporthoz képest. A porcerősítő kondroitint szedő csoport jobb mozgásképességet, kevesebb fájdalmat és nagyobb stabilitást tudott felmutatni a kísérlet végén.
A porcerősítő kondroitin fő funkciója, hogy az ízületek rázkódáscsillapító tulajdonságát biztosítsa. Porcerősítő kondroitin alkalmazása bizonyítottan:

  • biztosítja a proteoglikán felépítéséhez szükséges alkotóelemeket
  • serkenti a porcsejtek proteoglikán szintézisét
  • csökkenti a porc károsodását, gátolja a porckárosító enzimeket
  • megakadályozza az ízületi rés szűkülését
  • serkenti az ízületi folyadék termelését

Porcerősítő kondroitin adagolása

A porcerősítő kondroitin kapcsán végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a kondroitin nem csupán csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást, de porcerősítő hatásának hála segítséget nyújthat az egészséges porcok megvédésében és újjáépítésében, sőt, még a károsodott csontok gyógyulásában is.

Az optimális porcerősítő hatás érdekében a legtöbb vizsgálat során 250-500 mg kondroitint alkalmaztak napi 3 alkalommal. A porcerősítő hatása nem azonnal érzékelhető, rendszeres szedéssel 2-3 hét múlva várhatunk hatást. Az elért eredmény azonban a szedés után is hosszú ideig megmarad. A porcerősítő kondroitin szedése évente 1-2 alkalommal, 2-3 hónapos ciklusokban ajánlott.

Porcerősítő együttes

Porcerősítő együttesA porcerősítő glükozamin és a porcerősítő kondroitin kombinációja különösen hatékony a porckopás, az arthrosis kezelésében, mivel egymás hatását erősítik: a mozgásképesség jelentősen javul, enyhe és középsúlyos porckopás esetén a két porcerősítő annyira képes csökkenteni a gyulladásos fájdalmat, mint a korábban alkalmazott, hatékony gyulladás gátlók.
A porcerősítő kondroitin a C-vitaminnal (500-2000mg naponta) is szinergikus módon hat, és együtt segítik a szervezetet a kötőszövetekben lévő kollagén termelésében és stabilizálásában.