Porckopás, arthrosis?
Ne vegye le a lábáról!

Ismerje meg a porckopás hatékony kezelését

Információk a porcerősítő glükozamin, a kondroitin szerepéről és
további porcerősítő ötletek a könnyedebb, örömteli mozgásért!

Porcerősítő glükozamin

A csontokat borító porcokban nem találhatóak vérerek, ezért kizárólag a szivacsszerű szerkezetük révén beszívott ízületi nedvnek a segítségével lehetséges a megfelelő, és egyben porcerősítő táplálásuk. Ez az ízületi nedv egyrészt a porcerősítő glükozaminnak köszönhető viszkozitása által segíti a porc felszínek egymás fölötti elcsúszását, másfelől a glükozamin porcerősítő hatásának köszönhetően, táplálja is a porcokat.

Porcerősítő glükozamin szerepe

Porcerősítő glükozamin szerepeA porckopás, arthrosis során a porcszövet sejtközötti állományában lecsökken a vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít víztartalmából és sérülékenyebb lesz.

A porcszövetben a porcsejtek mindössze 1-2 %-át teszik ki a teljes térfogatnak. A sejtek között nagy mennyiségű sejtközötti állomány található, melyet maguk a porcsejtek hoznak létre. A sejtközötti állomány két legfontosabb alkotói a rugalmas rostok (kollagének), valamint a vízmegkötésre képes porcerősítő proteoglikánok (glükozamin és kondroitin). A rugalmas rostok térhálós szerkezetet alkotnak, és ennek a térhálónak az üregeit töltik ki a porcerősítő glükozamin és a porcerősítő kondroitin molekulái.

Minden porcerősítő glükozamin molekula 3 vízmolekulát képes megkötni, ezzel biztosítva a porc egészséges rugalmasságát. A porcerősítő glükozamin szerepe a sejtek táplálásában is nagyon fontos, mivel a segítségével létrehozott vízben gazdag sejtközötti állományban könnyebben jutnak el a tápanyagok a porcsejtekhez.

A porcerősítő glükozamin részt vesz a porcszövetek újraképződésében is. A porcerősítő glükozamin azonban nemcsak a porcszövet rugalmasságát biztosítja a fentiek szerint, de szerepe van a sejtek anyagcsere folyamataiban is, mint tápanyag, így a porcerősítő glükozamin egy része folyamatosan el is használódik. A porcerősítő glükozamin –mint tápanyag- tehát segíti a porcok térhálós mikro szerkezetének a folyamatos visszaépítését, amitől a porcok rugalmassága függ. A porcerősítő glükozamin az ízületekben lévő ízületi nedvnek is fontos alkotóeleme, mivel a már korábban említett vízmegkötő képessége révén segíti a porccal borított csontvégek súrlódásmentes (így fájdalommentes) mozgását. Mivel idősebb korban a szervezet víztartalma, így a sejtek és sejtközötti állomány víztartalma is csökken, a szövetek kevésbé rugalmassá válnak, az ízületek mozgásképessége romlik, jelentősen megnő a porcerősítő glükozamin pótlásának szerepe. A porcerősítő glükozamin ezen kívül gátolja a porcot bontó enzimek, hialuronidáz működését, ezáltal képes megállítani, illetve lassítani a porckopás, arthrosis folyamatát.

Porcerősítő glükozamin nélkülözhetetlen:

  • idős embereknél, akiknél már a mozgás problémát jelenthet
  • porckopás, porckorongsérv esetén
  • sportsérülések, sportbetegségek esetén
  • túlsúlyos egyéneknél, akik jelentősen megterhelik ízületeiket
  • prevenció céljából, aktív sportolóknak
  • megterhelő fizikai munkát végző egyéneknél

Porcerősítő glükozamin pótlása

Porcerősítő glükozamin pótlásaSportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél illetve túlsúlyosoknál gyakran alakulnak ki ízületi, porckárosodások, amelyek térd-, könyök-, vállfájdalmakkal járnak.
A porcerősítő glükozamin segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve porcerősítő tulajdonságának köszönhetően megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy „kenést” biztosít számukra.
A porcerősítő glükozamin pótlása nagyon fontos, mivel a szervezetünk nem képes önmaga előállítani. A porcerősítő glükozamin jótékony hatására az ízületi nedv termelése normalizálódik, a kötőszövetek rugalmassága javul.
A külső forrásból bevitt porcerősítő glükozamin pótolja a szervezetbeli hiányt, ezáltal lassítja, illetve megszünteti a porckopásos, arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat. A kórfolyamat klinikai tünetei mérséklődnek, a porcerősítő hatásnak köszönhetően a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik.
Kis mennyiségben ugyan a porcerősítő glükozamin bármelyik ételben megtalálható, de a megfelelő mennyiség beviteléhez érdemes a piacon elérhető étrend–kiegészítők közül választanunk. A hatékony porcerősítő glükozamin hatásának kifejlődéséhez szükséges idő 2-3 hét, ami az étrend-kiegészítő szedésének abbahagyását követően is fennáll néhány hétig.

Klinikailag igazolt porcerősítő

Az orvosi gyakorlatban a porcerősítő glükozamin terápiás felhasználást nyer az enyhe és középsúlyos porckopás, arthrosis gyógyításában, a csontízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében.
Belga tudósok több mint 300 arthrosisos nőt vizsgáltak meg. A klinikai vizsgálat során bebizonyosodott, hogy akik három éven át rendszeresen szedtek porcerősítő glükozamin tartalmú étrend-keigészítőt, azoknál a térdízületek pufferzónája nem csökkent, a placebót szedőknél viszont az ízületi felszínek idővel közelebb kerültek egymáshoz. A porcerősítő glükozamin tartalmú étrend-kiegészítővel kezelt csoportnál a vizsgálat kezdete és vége közötti időszakban 14 százalékkal enyhült az ízületi merevség és fájdalom, ezzel szemben a placebós csoport térdízületei a periódus végére valamivel rosszabb állapotba kerültek.

A porcerősítő glükozamin alkalmazása bizonyítottan:

  • serkenti a porc sejtek porcerősítő proteoglikán és izületi folyadék termelését
  • javítja a porcokban található porcerősítő proteoglikánok minőségét
  • meggátolja a porcok elvékonyodását
  • javítja az ízületek mozgékonyságát

Porcerősítő glükozamin adagolása

Porcerősítő glükozamin adagolásaA porcerősítő glükozamin leghatékonyabban felszívódó formája a glükozamin-szulfát. Szájon át adagolva a bejuttatott porcerősítő glükozamin 90%-a szívódik fel a bélrendszeren keresztül, melynek mintegy 25%-a hasznosul, és választódik ki az ízületi folyadékba is.
A porckopás és az arthrosis kezelésében a porcerősítő glükozamin szulfát alkalmazását még a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is javasolja, napi 1500 mg összadagban. Évente 2 alkalommal 2-3 hónapos kúraként ajánlott szedni. A porcerősítő glükozamin kúrán lévő betegnek ajánlott nagy mennyiségű vizet fogyasztania a kúra során.
A kutatások megállapították, hogy a glükozamin és a kondroitin kölcsönösen felerősítik egymás porcerősítő hatását, és a C-vitamin bevitel is segíti a hatékonyságukat. A porcerősítő glükozamin-szulfát, a porcerősítő kondroitin-szulfáttal együtt a kollagén rostokat is erősíti.